Jak pakować kanapki? Rady

www.zilola.pl

Folia spożywcza kojarzy się w wieloma zastosowaniami, a jedną z nich jest np. pakowanie kanapek do szkoły czy pracy. Okazuje się, że jest to bardzo duży błąd, który może nas wiele kosztować. Z tego rozwiązania korzysta się jednak najczęściej, przede wszystkim dlatego, że jest ono stosunkowo najtańsze, a poza tym wydaje się najbardziej higieniczne. Wynika to jednak z niewiedzy i brakiem przykładowych kampanii, które pozwolą uniknąć lub zminimalizować ten problem. Folia spożywcza, którą zostają owinięte kanapki ma jedną, bardzo ważną wadę – jest źródłem tzw. ksenoestrogenów. Są to toksyczne substancje, które dostają się do żywności w wyniku np. oprysków warzyw, owoców lub dodawaniu hormonów do konkretnych produktów.

Jest to o tyle niebezpieczne, bo prowadzi do zachwiania gospodarki hormonalnej, a w rezultacie nadwagi, a nawet otyłości. Stąd też bierze się stwierdzenie, że nie wszyscy grubi ludzie się objadają – są jednak nieświadomi tego, co w życiu codziennym może mieć wpływ na ich wagę. Wracając do źródła problemu, jakim w tym wypadku jest folia spożywcza – należy unikać jej przy bezpośrednim pakowaniu żywności. Możliwość przedostania się ksenoestrogenów jest ogromna i tym samym ogromnie niebezpieczna. Oczywiście naprzeciw takiemu problemowi wychodzą rozwiązania, które oferują folie, które są wolne od toksycznych substancji. Takich więc należy szukać na rynku – a decyzja powinna wynikać z wnikliwego oglądania opakowania i szukania bezpośrednich oznaczeń, które nam to zagwarantują. Nie mniej jednak oprócz folii spożywczej istnieje szereg innych materiałów, służących opakowywaniu kanapek, czy bułek. Najlepszym z nich jest papier śniadaniowy, którego braku szkodliwości można być pewnym. Folia spożywcza jest produktem o bardzo wszechstronnym zastosowaniu, a powyższe wady nie powinny zmienić podejścia do jej skuteczności w różnych obszarach.

Inspiracji do jej użycia można szukać w codziennym życiu.